سينماهاي کشور کاريکاتوري از فيلمهاي باليوودي و هاليوودي!؟
نياز سينماي ايران به پوستاندازي اساسي..
آنچه امروه مسلم است اين است که وضعيت فيلمهاي سينمايي توليدي در کشور و سالنهاي سينمايي در استان آذربايجان غربي وضعي بسيار نامطلوب و نابسامان داشته و در شرايط فعلي به سمت و سويي حرکت ميکند که در شان فرهنگ غني ايراني و اسلامي ما نيست.
"سينما" اين هنر هفتم با تمدن ديرينه خود ميتواند تمدن ايراني را به جهانيان بشناساند، اما به قول رئيس اداره سمعي وبصري سينمايي استان، سينماهاي ما در حال حاضر، کاريکاتوري از فيلمهاي باليوودي و هاليوودي است!!
به گفته بزرگان اين رشته، سينماي کشور نياز به پوست اندازي اساسي دارد، اما به دليل نداشتن سياست مشخص و مديريت کلان، متعدد بودن متوليان سينما و عملکرد نادرست سينماگران، روز به روز شاهد پسرفت اين هنر در کشور هستيم، چرا که در سالهاي 78 و 79، سينماي ايران در وضعيت مطلوبتري نسبت به امروز قرار داشت و در واقع اوج صنعت سينماي کشور بود.
به گزارش خبرگزاري ، آذربايجان غربي نيز با دارا بودن فرهنگ سينمايي 80 ساله از نظر صنعت سينمايي، روز به روز به سمت افول و انزواطلبي ميرود تاجايي که نياز به يک سينماي جديد با تمام تجهيزات از آرزوهاي مردم اين استان فرهنگ دوست است. در اين راستا رييس اداره امور سينمايي و سمعي و بصري آذربايجان غربي، گفت: عمدهترين عامل رکود و تعطيلي سينماهاي استان، دولتي بودن مالکيت آنهاست.
حسين پناهي در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاري ، با اشاره به اينکه واگذاري به بخش خصوصي تنها راهکار مقابله با رکود صنعت سينما در کشور است، افزود: اگر سينماها به بخش خصوصي واگذار شود و سرمايهگذاري کلاني در اين حوزه صورت گيرد، ميتوان از نابودي سينماها در کشور جلوگيري کرد.
وي در ادامه به عوامل عمده عدم استقبال مردم از سينماهاي استان اشاره کرد و گفت: يکي از اين دلايل، مشکل سختافزاري است که متاسفانه موجب شده اين صنعت مورد بيمهري و عدم استقبال قرار گيرد و جايگاه استان ما را در صنعت سينمايي تا رده 24 کشور کاهش دهد.
رئيس اداره امور سينمايي و سمعي و بصري استان با تاکيد بر اينکه سينماهاي استان نياز به بازسازي و تعميرات اساسي و زير بنايي دارند، اظهار کرد: همانطور که در ساير استانهاي کشور در اين زمينه اقدامات عملي، از سوي مقامات و مسئولان ارشد استاني اعم از استانداري، مالکان سينما و معاونت سينمايي و وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي بهعمل آمده، در استان فرهنگ دوست ما نيز اين اقدامات بايد انجام پذيرد تا شاهد رونق سينماهاي استان باشيم.
به گفته اين مسئول، در دهههاي60 تا70، توليد فيلمهاي سينمايي آذربايجان غربي بعد از تهران بهطور کامل ورشکست شد.
پناهي در مورد کاهش سينماهاي استان اظهار تاسف کرد و گفت: آذربايجان غربي قبل از انقلاب داراي 20باب سينما بوده که در حال حاضر اين تعداد به 16 باب کاهش يافته است.
وي افزود: از16 سينماي موجود 13 باب تعطيل و 3 باب سينما بهصورت نيمه فعال در اروميه فعاليت دارد.
پناهي تصريح كرد: تعداد 4 باب سينما نيز در طول سي سال گذشته، شاهد تغيير کاربري از سوي مالکان سينما بوده، از جمله سينما کريستال اروميه که در اوايل انقلاب توسط انقلابيون به آتش کشيده شد و پس از چندي به پاساژ تبديل شد.
رئيس اداره امور سينمايي و سمعي و بصري استان، به وضعيت قديميترين سينماي استان اشاره کرد و افزود: سينما تربيت اروميه(قديميترين سينماي استان) که تاريخ تاسيس آن به 1310 ميرسد، هم اکنون بدون هماهنگيهاي لازم از سوي مالک آن، يعني سازمان هلال احمر استان، تخريب و از حالت سينما بودن خارج شده است.
وي افزود: در اين راستا ادارهکل فرهنگ و ارشاد اسلامي طي مکاتباتي، اقدامات لازم را در اين خصوص انجام داده است که متاسفانه تاکنون نتيجهاي عايد نشده است.
به گفته اين مسئول، اداره امور سينمايي و سمعي و بصري و ادارهکل فرهنگ و ارشاد اسلامي تاکنون در خصوص نجات صنعت سينما در استان مکاتبات متعددي با وزارت متبوع و مالکان سينماها و مسئولان ارشد استاني انجام داده، بهطوري که رضايت معاونت امور سينمايي وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي را جلب کرده است و مقرر شد که با حمايتها و کمکهاي راهگشا و با عقد تفاهمنامهاي به امضاي استاندار سابق آذربايجان غربي و شخص معاون امور سينمايي وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي، به مرحله اجرا درآيد که متاسفانه تفاهمنامه مربوطه از سوي اين استاندار امضا نشد و اين مساله سبب معلق ماندن اين طرح شد.
وي اظهاراميدواري کرد: با حمايتهاي شخص استاندار اين معضل بر طرف شده و شاهد شکوفايي صنعت سنمايي استان باشيم.
با وجود اين همه مشکلات در صنعت سينمايي استان و همچنين با توجه به اينکه مردم آذربايجان غربي، مردمي فرهنگ دوست هستند، باز هم در اروميه شاهد افزايش جمعيت 50 درصدي سينمارو هستيم که اين آمار بيانگر نياز شديد به بازسازي و بهسازي سينماها در استان است.
با توجه به اين مسئله، رييس حوزه هنري آذربايجان غربي از بازسازي و مرمت سينماهاي استان از سال 91 خبر داد.
عليرضا نوروزي در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاري، با اشاره به اينکه در سال آينده، سينماهاي استان، بازسازي و مرمت ميشوند، اظهار کرد: در سال 91، دو سينماي اروميه با همکاري سينما شهر، مرمت و بازسازي خواهند شد که اين سينماها به صورت دو سالنه هستند.
وي ادامه داد: در شهرستان خوي 2 باب سينما، تغيير کاربري داده و به فروش رفتهاند که در اين راستا، کلنگزني سالن پرديس اين شهر که داراي 3 يا 4 سالن سينما خواهد بود، انجام ميشود و بعد از دو ساله تحويل داده خواهد شد.
نوروزي تصريح کرد: هم اکنون درمورد شهرستانهاي سلماس و ماکو نيز که فاقد سينما هستند، در حال رايزني و تشکيل جلسات با شوراي شهر و شهرداريها هستيم و در آينده در اين شهرها نيز اقداماتي براي احداث سينما خواهيم كرد.
رييس حوزه هنري آذربايجان غربي با اشاره به اينکه سينماهاي استان نياز به نوسازي و مرمت اساسي دارند، گفت: تقريبا تمامي سينماهاي استان، فرسوده بوده و داراي قدمت 50ساله تاريخي بوده و نياز به بازسازي دارند.
وي همچنين با بيان اينکه در سال جاري، قيمت بليطهاي سينما افزايش نمييابد و همچنان2000 تومان است، افزود: با اين وجود رقم سينماهاي استان با توجه به سالنهاي سينمايي، کمتر از رقم رسمي کشور است.
نوروزي در خصوص بهبود وضعيت سينماهاي استان، گفت: براي سامان دادن به وضع سينماهاي استان، استاندار آذربايجان غربي ميتواند گام اول را برداشته و بعد از آن ادارهکل فرهنگ و ارشاد اسلامي در بعد نظارتي، مالکان نيز با حمايت از حقوق بينندگان ميتوانند قدمهاي مفيدي در اين راستا بردارند.
انتشار فيلمهاي قاچاق و نبود قانون کپي رايت در کشور، وضعيت نابسامان سينماهاي استان که آذربايجان غربي را در رده 24 کشوري جاي داده، عدم رعايت شئونات اسلامي در فيلمهاي سينمايي و استفاده از آهنگهاي لس آنجلسي و مبتذل در اثنا فيلمها، باعث بدبيني مردم نسبت به صنعت سينما شده است.
در اين راستا شهرستان چالدران نيز از جمله شهرستاني است که در آن هيچ سينمايي وجود ندارد كه اين مساله با توجه به بافت فرهنگي اين شهرستان، باعث شد كه خبرنگار ايسنا به دنبال دلايل و يا عدم وجود اين صنعت در اين شهرستان باشد که فرماندار چالدران در اين رابطه گفت: عليرغم نياز هر شهري به وجود سينما و استفاده خانوادهها از اين محل فرهنگي و هنري در اوقات فراغت، پايبندي فوقالعاده مردم شهرستان به مسائل مذهبي باعث شده است كه مردم هيچ رغبتي به وجود سينما در اين شهر تاريخي نداشته باشند.
قليپور در گفتوگو با خبرگزاری افزود: در عصر نوين با پيشرفت تكنولوژي و وجود سيستمهاي ويديويي خانگي و همچنين وجود رايانه در منازل، عملا سينماها، مشتريان خود را به ويژه در شهرهاي كوچك از دست دادهاند.
وي به آگهيهاي عمومي صادر شده و دعوت از تعدادي سرمايهگذار بخش خصوصي براي احداث سينما در شهرستان نيز اشاره كرد و گفت: به دليل ركود حاكم در سينماهاي ديگر شهرها، هيچ سرمايهگذاري حاضر به سرمايهگذاري در چالدران نشده است و اعتبارات شهرستان نيز جوابگوي پروژهاي مانند سينما نيست.
اين مسئول، وضعيت حاكم بر سينماهاي استان را نابسامان قلمداد كرد و گفت: كارشناسان فرهنگ در جامعه بايد با به نمايش گذاشتن فيلمهاي مورد نياز روحي و رواني جوانان و خانوادهها، باعث رونق دوباره سينما شده و مانع افتادن فاصله بين اين محل فرهنگي و مردم شوند، چرا كه به نمايش كشيدن زندگي افراد بزرگ تاريخ در سينما، باعث ترويج روحيه بزرگ منشي و خوش اخلاقي در جامعه خواهد شد.
در جامعه کنوني هدف دشمن، ترويج بي بندوباري و ضايع كردن فرهنگ اصيل ايراني در بين مردم و به خصوص در بين جوانان است كه در اين ميان سينما به عنوان نمايشگر فرهنگ ايران بايد سپري فرهنگي باشد تا هجمههاي فرهنگي بيگانگان سبب به خطر افتادن و گمراه شدن جوانان نشود.
با اين وجود ميتوان دريافت که صنعت سينما به عنوان يک نهاد فرهنگي، قدرت خود را از فرهنگ و هنر دريافت ميکند و تبيين جايگاه سينما در قدرت ملي و نقشي که سينما در قدرت ملي ايجابي و سلبي يک کشور ايفا ميکند، ميتواند بخشهايي مانند فرهنگ، سياست، نظامي و اقتصادي را تحت تاثير قرار دهد، بنابراين بايد گامهايي هم در راستاي احياي دوباره اين صنعت و هنر باارزش برداشته شود و هم اين صنعت مورد حمايتها و توجههاي اساسي که در شان يک کشور اسلامي باشد، قرار گيرد.
نظرات شما عزیزان: